Εσωτερικός Κανονισμός
του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ιθάκης

Προσέλευση και αποχώρηση

? Το 1ο ΕΠΑ.Λ ΙΘΑΚΗΣ αρχίζει τη λειτουργία του στις 08.15 π.μ. με συγκέντρωση και πρωινή προσευχή και συμπληρώνει τις 7 ώρες λειτουργίας του στις 02.00 μ.μ

? Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές της πρώτης ώρας οφείλουν να παρευρίσκονται στη συγκέντρωση και την πρωινή προσευχή στο προαύλιο του σχολείου.

? Οι μαθητές που δεν βρίσκονται στην αίθουσα διδασκαλίας το αργότερο μέχρι τις 08.30 π.μ. δεν γίνονται δεκτοί από τον καθηγητή της πρώτης ώρας, και χρεώνονται με αδικαιολόγητη απουσία. Αν η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται, οφείλουν να απευθύνονται στον διευθυντή που θα κρίνει αν θα εισέλθουν στην τάξη.

? Μετά την πρωινή συγκέντρωση η έξοδος των μαθητών από τον σχολικό χώρο απαγορεύεται αυστηρά.

Παραμονή στο σχολικό χώρο

? Απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή στο χώρο του σχολείου σε οποιονδήποτε δεν ανήκει στη σχολική κοινότητα. Οι επισκέπτες (γονείς, προμηθευτές κτλ.) πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στον διευθυντή ή στον εφημερεύοντα καθηγητή.

? Απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή των μαθητών στο χώρο του γραφείου των καθηγητών χωρίς την άδεια των ίδιων των καθηγητών.

? Στο διάλειμμα όλοι οι μαθητές οφείλουν να βγαίνουν στη αυλή του σχολείου. Η παραμονή τους στις τάξεις δικαιολογείται μόνο όταν είναι ασθενείς και πάρουν άδεια από τον εφημερεύοντα καθηγητή.

Απουσία καθηγητή – κενό

? Στις έκτακτες περιπτώσεις που δεν γίνεται μάθημα σε κάποιο τμήμα λόγω της απουσίας του καθηγητή ή για άλλο λόγο, οι μαθητές δεν πρέπει να ενοχλούν τους μαθητές και τους καθηγητές των τμημάτων που κάνουν μάθημα. Ο πρόεδρος του τμήματος απευθύνεται στον διευθυντή, ο οποίος φροντίζει για την αναπλήρωση της ώρας από άλλο διαθέσιμο καθηγητή ή για τη δημιουργική απασχόληση των μαθητών στην τάξη, στη βιβλιοθήκη ή όπου αλλού κρίνει σκόπιμο.

Έντυπα -διαφημίσεις

? Απαγορεύεται η κυκλοφορία εντύπων στο χώρο του Σχολείου, εκτός των εγκεκριμένων από το Υ.ΠΑΙ.Θ., όπως και η εμπορία και διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος. Για την ανάρτηση αφισών ή άλλου υλικού στους χώρους του σχολείου, οι μαθητές πρέπει να απευθύνονται στο Σύλλογο των καθηγητών και στον Διευθυντή του σχολείου.

Υποβολή προτάσεων και διεκδίκηση αιτημάτων

? Οι μαθητές θέτουν στη Διεύθυνση τα θέματα που τους απασχολούν μέσω των πενταμελών και δεκαπενταμελών συμβουλίων που έχουν εκλέξει. Η διεκδίκηση των αιτημάτων τους γίνεται με κόσμιο τρόπο και πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων και νόμων.

Αγωγή και συμπεριφορά μαθητών

? Οι μαθητές έρχονται στο σχολείο περιποιημένοι και καθαροί.

? Δεν προκαλούν φθορές στο λεωφορείο.

? Φέρονται πάντα με ευγένεια και σεβασμό, τόσο στο σχολείο όσο και έξω από αυτό.

? Δεν καταστρέφουν το σχολείο και τον εξοπλισμό του. Σε περίπτωση που προκαλέσουν οποιαδήποτε φθορά, είναι υποχρεωμένοι να την αποκαταστήσουν αμέσως.

? Η εμφάνιση τους πρέπει να ταιριάζει με τη μαθητική τους ιδιότητα. Η αμφίεσή τους δεν πρέπει να προκαλεί το κοινό αίσθημα των καθηγητών και των συμμαθητών τους. Το σχολείο είναι χώρος πνευματικής καλλιέργειας και όχι επίδειξης.

? Συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του σχολείου (εκδρομές, μαθητικές παρελάσεις, σχολικές γιορτές κλπ.) επιδεικνύοντας τον ανάλογη συμπεριφορά.

? Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας φροντίζουν να λύνουν τα προβλήματά τους με κατανόηση και διάλογο αποφεύγοντας την ένταση και τις παράνομες πράξεις (καταστροφές, άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, παρεμπόδιση εισόδου σε άλλους μαθητές κλπ)

? Οι μαθητές πρέπει να αποφεύγουν τις διενέξεις με τους συμμαθητές τους και να λύνουν τις οποιεσδήποτε διαφορές τους με τον διάλογο.

? Δεν βωμολοχούν (βρίζουν) και δεν χειροδικούν.

? Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν, μπορούν να καταφεύγουν στον εφημερεύοντα καθηγητή, στον υπεύθυνο τμήματος καθηγητή ή στον Διευθυντή.

Ασφάλεια και υγιεινή

? Οι μαθητές δεν φέρνουν στο σχολείο το κινητό τους τηλέφωνο. Αν το ξεχάσουν ή υπάρχει ανάγκη να το έχουν μαζί τους, το απενεργοποιούν το πρωί μόλις μπουν στην αυλή του σχολείου και το ενεργοποιούν το μεσημέρι όταν σχολάσουν. Η χρήση του κινητού μπορεί να επιβαρύνει την υγεία τους και να παραβιάσει τα ατομικά δικαιώματα των άλλων. Σε περίπτωση ανυπακοής υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

? Το κάπνισμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ στον σχολικό χώρο.

? Χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους το σχολικό λεωφορείο. Είναι παράνομο και πολύ επικίνδυνο να έρχονται με μηχανή και μάλιστα χωρίς άδεια οδήγησης.

? Χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους προσεκτικά και πολιτισμένα.

? Διατηρούν την καθαριότητα μέσα και έξω από το κτίριο, και ρίχνουν τα απορρίμματα στους ειδικούς κάδους και τα καλάθια που βρίσκονται στο κτίριο και στο προαύλιο.

? Ποτέ και για κανένα λόγο δεν βγαίνουν έξω από το σχολικό χώρο χωρίς την άδεια του εφημερεύοντα καθηγητή και του διευθυντή.

? Παραμένουν στο χώρο του σχολείου μέχρι την λήξη των μαθημάτων.

Στο μάθημα

? Οι μαθητές μπαίνουν στην αίθουσα μόλις χτυπήσει το κουδούνι και περιμένουν την έναρξη του μαθήματος καθισμένοι στο θρανίο τους. Αν έχουν γυμναστική ή εργαστηριακό μάθημα περιμένουν στο γυμναστήριο ή στο αντίστοιχο εργαστήριο.

? Φέρνουν πάντα τα βιβλία και τα τετράδιά τους στο μάθημα.

? Διαβάζουν καθημερινά στο σπίτι και έρχονται προετοιμασμένοι.

? Είναι πειθαρχημένοι στην τάξη και παρακολουθούν τον καθηγητή με προσοχή χωρίς να ενοχλούν τους συμμαθητές τους. Είναι ευγενικοί με όλους. Δεν εγκαταλείπουν την σχολική τάξη παρά μόνο με άδεια του καθηγητή και του διευθυντή.

? Δεν διακόπτουν το μάθημα χωρίς την άδεια του καθηγητή τους. Σηκώνουν το χέρι τους και περιμένουν την άδεια του καθηγητή τους για να μιλήσουν.

? Όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι, ρωτούν τον καθηγητή τους. Δεν ντρέπονται και δε φοβούνται τι θα πουν οι συμμαθητές τους.

Απουσίες

? Δεν κάνουν αδικαιολόγητες απουσίες. Με 50 και άνω αδικαιολόγητες απουσίες είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν την τάξη.

? Οι απουσίες τους μπορούν να δικαιολογηθούν μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες.

? Γνωρίζουν ότι, αν υπερβούν τις 30 απουσίες, οι γονείς τους ενημερώνονται με επιστολή του υπεύθυνου καθηγητή του τμήματος που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

Δικαιώματα

Οι μαθητές ζητούν από τους καθηγητές τους

? Να σέβονται την προσωπικότητά τους.

? Να μη κάνουν διακρίσεις σε βάρος τους.

? Να τους αντιμετωπίζουν με επιείκεια και κατανόηση.

? Να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη τους, ιδίως όταν διατυπώνεται ύστερα από διάλογο μέσα στις μαθητικές κοινότητες.

Κυρώσεις – ποινές

? Όταν δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των καθηγητών τους και τους κανόνες του σχολείου, θα υποστούν τις κυρώσεις. Αυτές μπορεί να είναι η απλή παρατήρηση, η ωριαία αποβολή, η αποβολή από μία μέχρι πέντε ημέρες, και τέλος η οριστική απομάκρυνση τους από το σχολείο.

Καθήκοντα επιμελητών

? Ο υπεύθυνος τμήματος ορίζει δύο επιμελητές ανά εβδομάδα με αλφαβητική σειρά. Κατάλογος των επιμελητών τοποθετείται στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματος, και αντίγραφό του κατατίθεται στη διεύθυνση.

? Οι επιμελητές οφείλουν να παραμένουν κατά τα διαλείμματα στην τάξη και να μην επιτρέπουν τη είσοδο σε κανένα. Είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά στην αίθουσα.

? Είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση της καθαριότητας στην αίθουσα του αντίστοιχου τμήματος.

? Φροντίζουν για το καθάρισμα του πίνακα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Φροντίζουν επίσης για την ύπαρξη εποπτικών μέσων, κιμωλίας, σπόγγου και καλαθιού απορριμμάτων στην τάξη.

? Αναφέρουν οποιαδήποτε φθορά, είτε προέρχεται από μαθητές του σχολείου είτε από οποιονδήποτε άλλο.

? Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος φροντίζουν για τον αερισμό της αίθουσας ανοίγοντας τα παράθυρα και ζητώντας από τους συμμαθητές τους να εκκενώσουν την αίθουσα. Εάν οι συμμαθητές τους δεν ανταποκρίνονται στις υποδείξεις τους, το αναφέρουν στον εφημερεύοντα καθηγητή.

Καθήκοντα απουσιολόγων

? Οι απουσιολόγοι του τμήματος (ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός) ορίζονται από τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος με βάση την βαθμολογία τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους.

? Ο απουσιολόγος φτιάχνει το διάγραμμα της αίθουσας με τη συγκεκριμένη θέση κάθε μαθητή. Αλλαγή θέσης γίνεται μόνο από τον υπεύθυνο καθηγητή της κάθε τάξης. Το διάγραμμα τοποθετείται στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματος.

? Στην αρχή κάθε διδακτικής ώρας ο απουσιολόγος καταχωρεί τις απουσίες στους απόντες συμμαθητές και ζητά από τον καθηγητή κάθε διδακτικής ώρας να ελέγξει και να υπογράψει το απουσιολόγιο. Μετά τη λήξη του ωραρίου το παραδίδει για φύλαξη.

? Κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη του απουσιολογίου και τη διατήρησή του σε άριστη κατάσταση.

? Ο απουσιολόγος ελέγχεται από τον καθηγητή, τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος και τον Διευθυντή.